Aanpak preventie radicalisering en extremisme
Gemeenten hebben als regiehouder een cruciale rol bij de lokale aanpak van radicalisering en extremisme. Wij adviseren gemeenten hierbij. Met onze meer dan 20 jaar ervaring in het ondersteunen van gemeenten en de nationale overheid op dit terrein aangevuld met onze 15 jaar ervaring in het Europese preventieveld weten we hoe we een stevige bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van lokale preventieve aanpakken.
Vergroten deskundigheid en handelingsbekwaamheid
Wat we doen: het vergroten van de deskundigheid en de handelingsbekwaamheid van professionals in het sociaal domein. En we verenigen perspectieven uit de leefwereld en de wereld van professionals. Met deze kennis en expertise ondersteunen we gemeenten met:
Ontwikkeling interventies en aanpakken
Basis op orde: grip op radicalisering en extremisme
Evaluatie: werkt het en waar kan het worden verbeterd?
Trainingen: verbeteren inhoudelijke kennis en handelingsrepertoire professionals
Fenomeenanalyse: zicht op polarisatie, extremisme en maatschappelijke spanningen
Kennisuitwisseling: bouwen van sterke netwerken voor professionals die betrokken zijn bij de aanpak
1. Ontwikkeling interventies, aanpakken en netwerken
Samen met ministeries of gemeenten en eerstelijnsprofessionals ontwikkelen wij interventies, projecten en preventieve aanpakken van radicalisering en extremisme.
Opdrachtgever: werkorganisatie Druten en Wijchen.
Opdracht: voer een quickscan radicalisering uit die inzicht geeft in de lokale ontwikkelingen en aanpak radicalisering.
Aanpak:
een introductie op het thema radicalisering en de huidige trends en ontwikkelingen
een focusgroep met aanwezigen die hun eigen ervaringen met en inzichten in radicalisering en de aanpak daarvan met elkaar delen
3 digitale sessies met beleidsambtenaren, politie en professionals uit het veiligheids- en sociaal domein
Resultaat: op basis van deze inzichten formuleerden we succesfactoren en kansen voor doorontwikkeling. Deze hebben we vertaald naar praktische adviezen, passend bij de lokale context van Druten en Wijchen.
Opdrachtgever: gemeente Amsterdam.
Opdracht: onderzoek of het Deense mentorproject ONEonONE waardevol is voor Amsterdam.
ONEonONE is een mentorproject voor personen die gevoelig zijn voor radicalisering of in een beginstadium van het radicaliseringproces zitten. Deze personen krijgen ondersteuning van een mentor bij het ontwikkelen van life skills. Hierdoor moet voorkomen worden dat zij (minimaal) niet verder radicaliseren en meer grip op en inclusie in hun leven ervaren.
Aanpak:
behoeftepeiling onder eerstelijns professionals uit het sociaal-, zorg- en veiligheidsdomein
doorontwikkelen mentorproject en passend maken aan de Amsterdamse context
een plan van aanpak voor de uitvoering van ONEonONE in samenwerking met eerstelijnswerkers uit stadsdeel Nieuw-West
Resultaat: een goed en bruikbaar plan van aanpak.
Opdrachtgever: gemeente Maastricht.
Opdracht: voer een peilstokonderzoek uit naar de stand van zaken met betrekking tot polarisatie.
Aanpak:
inzichten verkregen rondom maatschappelijke spanningen
sleutelpersonen geïdentificeerd om een rol te gaan spelen in een sleutelfigurennetwerk
kansen en krachten in kaart gebracht om polarisatie te verminderen en verbondenheid te vergroten
Resultaat: na het peilstokonderzoek hebben we de gemeente ondersteund met het organiseren van de eerste sleutelbijeenkomsten en het opzetten van het netwerk. Het doel van het sleutelfigurennetwerk:
weten wat er gaande is op het gebied van polarisatie
het opvangen en delen van signalen van gemeenschappen
tot handelen kunnen overgaan en zo nodig de-escaleren
Opdrachtgever: Europese Commissie.
Opdracht: het opzetten en coördineren van het Radicalisation Awareness Network (RAN). Dit is een Europees netwerk van eerstelijnsprofessionals die samenwerken op het gebied van de preventie van radicalisering.
Aanpak: een projecteam van zo'n 15 Radarianen ondersteunt inhoudelijk en procesmatig het RAN. Kennisdeling en opleiding zijn de kernactiviteiten van het RAN. Tijdens bijeenkomsten wisselen eerstelijnsprofessionals werkmethodes, praktijkvoorbeelden en projecten met elkaar uit, en leren van elkaar en van experts.
Resultaat: sinds de oprichting van RAN in 2011 is het netwerk uitgegroeid tot ruim 6.000 eerstelijnswerkers en zijn er honderden bijeenkomsten georganiseerd. Het RAN signaleert vroeg trends en ontwikkelingen op het gebied van extremisme en heeft al meer dan 200 inspirerende projecten verzameld in de RAN Collection.
“De samenwerking leverde brede vakkundige en inspirerende expertise op, waardoor de samenwerking voor de gewenste processen nu sneller en soepeler verlopen.”- Lien Notermans, lokaal netwerkregisseur gemeente Maastricht
“Ons inzicht in het thema radicalisering is vergroot dankzij de goede begeleiding en quickscan van RadarAdvies.”- Beleidsmedewerker, gemeente Druten en Wijchen
“RadarAdvies heeft gebruikmakend van de vele opvattingen en meningen een goed bruikbaar plan van aanpak geschreven.”- Opdrachtgever, Dienst Openbare Orde en Veiligheid gemeente Amsterdam
2. Basis op orde: grip op radicalisering en extremisme
Het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland geeft aan dat zowel jihadistische netwerken als rechts- en links-extremistische groepen een aanhoudende dreiging vormen. Gemeenten houden hier rekening mee in hun lokale aanpak tegengaan van radicalisering en (gewelddadig) extremisme. Hoe zorgen zij ervoor dat de lokale aanpak goed kan inspelen op deze aanhoudende dreigingen? Hiervoor moet de basis van de aanpak volledig op orde zijn.
Wij ondersteunen gemeenten bij de slimme en effectieve inrichting van hun aanpak van radicalisering en extremisme, zodat die in de basis op orde is. Hierbij gebruiken wij de elementen uit de handreiking voor de lokale aanpak extremisme van de National Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid uit 2024 en onze eigen 20+ jaar ervaring op dit terrein.
3. Evaluatie: werkt het en waar kan het worden verbeterd?
We evalueren projecten en interventies die te maken hebben met de preventie van radicalisering. Een evaluatie geeft relevante en concrete inzichten over wat wel en niet werkt, onder welke omstandigheden en waarom. Op basis van de uitkomst geven we praktische en direct toepasbare aanbevelingen voor doorontwikkeling.
Opdrachtgever: gemeente Venlo.
Opdracht: evaluatie radicaliseringsaanpak om beter evidence based te werken.
Aanpak: literatuur- en documentstudie, interviews en focusgroepen. Er is ingezoomd op 3 interventies die onderdeel zijn van de inzet op de preventie van radicalisering:
het sleutelfigurennetwerk, waarin de gemeente actief inzet op het bij elkaar brengen en ondersteunen van maatschappelijk betrokken Venlonaren.
trainingen aan professionals, gericht op deskundigheidsbevordering op het thema radicalisering van eerstelijnsprofessionals in Venlo.
weerbaarheidstrainingen voor groepen uit diverse lokale gemeenschappen.
Resultaat: met de geworven inzichten kunnen de accenten in het beleid voor de komende jaren beter worden geplaatst en is er voldoende draagvlak gekweekt voor de uitvoering.
Opdrachtgever: Landelijk Steunpunt Extremisme.
Opdracht: evalueer de effectiviteit van de programma’s Familieondersteuning en Forsa. Familieondersteuning biedt begeleiding en advies aan families die kampen met zorgen en problemen rondom radicalisering van een familielid. Forsa biedt deradicaliseringstrajecten en individuele begeleiding aan personen die extremistische overtuigingen hebben, betrokken zijn (geweest) bij extremistische netwerken of die zijn veroordeeld voor (of verdacht worden van) extremistisch strafbare feiten.
Aanpak: multi-methodische dataverzameling:
dossieranalyse
data-analyse van de LSE-dataset
literatuurscan en documentenanalyse
individuele interviews en focusgroepen
interviews met medewerkers van het LSE (teamleider, casemanagers), samenwerkingspartners (Dienst Justitiële Inrichtingen, Reclassering Nederland, een gemeente) en met (oud-)cliënten
Resultaat: het onderzoek Effectiviteit Familieondersteuning en Forsa met concrete aanbevelingen waar het team doorlopend (duurzaam) scherp op kan blijven.
Opdrachtgever: gemeente Rotterdam.
Opdracht: voer een procesevaluatie uit naar de preventieve interventie gericht op intercultureel opvoeden. Deze interventie valt binnen de aanpak radicalisering, extremisme en polarisatie. Het doel: ouders leren hoe zij het ontwikkelen van extreme idealen en toenemend wij-zij denken bij hun kinderen kunnen voorkomen en tegengaan, en gelijktijdig de weerbaarheid van hun kinderen kunnen versterken.
Aanpak:
Er zijn 3 perspectieven in ogenschouw genomen:
deelnemende moeders en vaders
betrokkenen vanuit de gemeente
medewerkers van de uitvoerende organisatie
In de procesevaluatie is aandacht besteed aan een aantal onderwerpen, zoals:
de uitvoering van activiteiten binnen de cursus.
de waardering van deelnemers, trainers en de gemeente.
onderzoek naar het verloop van de werving en wat daarin succesfactoren en belemmeringen zijn.
een doorkijk naar de effectiviteit van de cursus, door aandacht te besteden aan de ervaren opbrengsten.
Resultaat: inzicht in de uitvoering van de interventie en duidelijk zicht op kansen voor verbetermogelijkheden.
Opdrachtgever: Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Expertise-Unit Sociale Stabiliteit).
Opdracht: ontwikkel een toolkit evidence based werken die is te gebruiken bij de preventie van radicalisering. De toolkit is ontwikkeld door Verwey-Jonker Instituut, A.G. Advies en RadarAdvies.
Resultaat: de Toolkit Evidence Based Werken bij de preventie van radicalisering is gericht op het evalueren van interventies op 3 momenten:
voorafgaand aan de interventie gericht op de planvorming (planevaluatie)
tijdens de interventie gericht op de uitvoering (procesevaluatie)
na een bepaalde looptijd van de interventie gericht op de behaalde uitkomsten en effecten (effectevaluatie)
De toolkit biedt kennis, geleerde lessen, handige checklists en formats om de interventies die radicalisering tegengaan te evalueren.
“Met de geworven inzichten kunnen we de accenten in het beleid voor de komende jaren beter plaatsen en is er voldoende draagvlak gekweekt voor de uitvoering.”- Josette Leijen, beleidsmedewerker Team Veiligheid Gemeente Venlo
“De multi-methodische inzet van de analyse van de dataset, dossiers en interviews leverde boeiende informatie op, en de gedetailleerde rapportage bevatte concrete aanbevelingen waar het team doorlopend (duurzaam) scherp op kan blijven.”- Landelijk Steunpunt Radicalisering
“Het onderzoek heeft ons een waardevolle procesevaluatie opgeleverd waarmee we beter zicht hebben op de uitvoering van de interventie en waar verbetermogelijkheden liggen.”- Beleidsadviseur, gemeente Rotterdam
“Het traject heeft ons een goede spiegel voorgehouden. Het heeft ons veel nuttige inzichten en praktische handvatten gebracht en daardoor ook gestimuleerd richting een beter onderbouwde en effectieve manier van werken.”- Projectmedewerker, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
4. Trainingen: verbeteren inhoudelijke kennis en handelingsrepertoire professionals
Wij bieden trainingen aan voor verschillende type professionals en contexten. Bijvoorbeeld voor ambtenaren, bestuurders, jongerenwerkers, politie en leraren. Voorbeelden van (online) trainingen. Dat kan gaan over hoe je reageert op extremistische of polariserende uitingen als jongerenwerker, leraar of wijkagent. Over hoe je radicalisering of polarisatie door online complot theorieën kunt voorkomen. Of over hoe je slim samenwerkt in het tegengaan van radicalisering en gewelddadig extremisme of in het voorkomen van problematische polarisatie. uitkomst geven we praktische en direct toepasbare aanbevelingen voor doorontwikkeling.
Opdrachtgever: Europese Commissie. Het project BOUNCE wordt geleid door het ministerie van Binnenlandse Zaken van België en is samen met het Vlaamse expertisecentrum Arktos uitgevoerd door RadarAdvies.
Opdracht: voer het project BOUNCE uit ter preventie van gewelddadige radicalisering. Samen met Arktos hebben we BOUNCE-trainingen gegeven in landen als Zweden, België, Duitsland, Frankrijk en Nederland.
Resultaat: BOUNCE biedt jongeren en hun omgeving skills en kennis om sterke idealen op een positieve manier te ontwikkelen en uit te dragen.
BOUNCE is een positief antwoord op de uitdaging om gewelddadige radicalisering in een vroeg stadium te voorkomen en gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Wij kunnen de BOUNCE-training ook in jouw gemeente introduceren.
Aan te raden is om eerstelijnsprofessionals eerst in een driedaagse training te leren hoe de BOUNCE young te geven aan jongeren. In een vervolgtraject van 2 à 3 dagen kunnen we de getrainde professionals coachen bij het geven van de training en/of een aantal professionals in een train de trainer programma opleiden om andere professionals op te leiden tot BOUNCE-trainer.
Opdrachtgever: Hogeschool van Amsterdam.
Opdracht: voor studenten van de minor Social Work in Urban Areas hebben we meerdere keren een workshop gegeven over radicalisering.
Aanpak: voor deze internationale groep studenten werden de lessen uit zowel Nederlandse als Europese context gedeeld en toegespitst op aspecten die voor de aankomend sociaal werkers relevant waren. Centraal in deze workshops stonden:
proces van radicalisering
herkennen van signalen
feit dat preventie werkt
contact met jongeren
uitvoeren van verschillende oefeningen met de klas, waaronder een fictieve case
Resultaat: een workshop die van meerwaarde was voor de minor. Het richtte zich op alle vormen van radicalisering in de samenleving en werd op een actieve manier aangeboden.
Opdrachtgever: het Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering (ROR)
Opdracht: organiseer expertsessies over complottheorieën. We deden dit samen met het Landelijk Steunpunt Extremisme en de gemeente Delft voor de aandachtsfunctionarissen radicalisering van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.
Aanpak: onder andere Jelle van Buuren, universitair docent aan de Universiteit Leiden/Institute of Security and Global Affairs, besprak de risico’s van complotdenken en hoe ermee om te gaan als professional. In een panelsessie deelden beleidsmedewerkers en een medewerker van het Landelijk Steunpunt Extremisme op welke manier complottheorieën spelen in de regio. Tussentijds is in subgroepen van deelnemers gediscussieerd en is via polls nagegaan hoe de bijeenkomst werd gewaardeerd.
onder andere verzorgde Jelle van Buuren, universitair docent aan de Universiteit Leiden/Institute of Security and Global Affairs, een bijdrage over de rol van complotdenken bij:
de delegitimering van het nieuws (zou fake zijn)
wetten (zouden onrechtvaardig zijn)
overheidsbeleid (zou onderdrukkend zijn)
Er is grote behoefte om met elkaar te leren hoe we goed omgaan met de maatschappelijke onrust en polarisatie tussen verschillende mensen en groepen. Hiervoor bieden wij trainingen op maat aan voor verschillende professionals en contexten:
Wat is polarisatie?
Democratische rechtsorde beschermen
Handelen en gespreksvoering in de praktijk
Opzetten en begeleiden van een leernetwerk
Opdrachtgever: voor het Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering (ROR).
Opdracht: ontwikkelen trainingen, kennisbevorderingsbijeenkomsten en webinars. Ook werken we aan een speciale module voor aandachtsfunctionarissen radicalisering. Dit doen we samen met de professionals en partners van het ROR, zoals het Landelijk Steunpunt Extremisme en een groot aantal gemeenten.
Thema’s zijn onder andere:
islamistisch extremisme
potentieel gewelddadige eenlingen
links- en rechts-extremisme
5. Fenomeenanalyse: zicht op polarisatie, extremisme en maatschappelijke spanningen
Wij kunnen gemeenten adviseren hoe zij hun lokale aanpak van radicalisering, (gewelddadig) extremisme en terrorisme kunnen actualiseren en daarmee goed inspelen op laatste ontwikkelingen. Het is dan van belang om goed zicht te hebben op de huidige fenomenen en problematieken. Uit het laatste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland blijkt bijvoorbeeld dat de dreiging van o.a. rechts-extremisme, anti-overheidsdenken (soevereinen), complotdenken en links-extremisme toeneemt. In een fenomeenanalyse krijgen we gezamenlijk met professionals en ambtenaren een duidelijker beeld van wat er speelt in de gemeente. Wij doen dit altijd op transparante wijze en met in achtneming van de lokale context en gevoeligheden.
6. Kennisuitwisseling: bouwen van sterke netwerken voor professionals die betrokken zijn bij de aanpak
Netwerkbijeenkomsten zijn een goed middel om ketenpartners in de aanpak van radicalisering en (gewelddadig) extremisme op lokaal of landelijk niveau bijeen te brengen. Wij adviseren bij de inhoudelijke opzet van de bijeenkomst en hebben een breed netwerk van inspirerende sprekers voor het programma. Wij denken met u mee over het doel en de invulling van de bijeenkomsten of workshops en kunnen de bijeenkomst voorzitten en begeleiden. Wij adviseren gemeenten ook bij het opzetten van een leernetwerk om samen met de ketenpartners met een reeks (2 á 3 per jaar) van gerichte netwerkbijeenkomsten de samenwerking en aanpak door te ontwikkelen.
“Zoals altijd werden we door zeer kundige en ervaren professionals van RadarAdvies ondersteund. De gedrevenheid en maatschappelijke betrokkenheid wordt zeer gewaardeerd.”- M. Pijnappels, Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering
“De werkvormen waren zeer divers en sloten goed aan bij het programma van de minor. De begeleiders waren zeer deskundig en prettig in de samenwerking. Ik zie ze graag weer terug!”- Docent, Hogeschool van Amsterdam
“Hoewel de training zich nu in de pilotfase bevindt, zijn de eerste reacties lovend. Het heeft nu al resultaat, want na de eerste bijeenkomst werd er direct een casus gemeld binnen de betreffende gemeente.”- Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering