Aanpak preventie radicalisering en extremisme

Aanpak

Gemeenten hebben als regiehouder een cruciale rol bij de lokale aanpak van radicalisering en extremisme. Wij adviseren gemeenten hierbij. Met onze meer dan 20 jaar ervaring in het ondersteunen van gemeenten en de nationale overheid op dit terrein aangevuld met onze 15 jaar ervaring in het Europese preventieveld weten we hoe we een stevige bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van lokale preventieve aanpakken. 

Vergroten deskundigheid en handelingsbekwaamheid

Wat we doen: het vergroten van de deskundigheid en de handelingsbekwaamheid van professionals in het sociaal domein. En we verenigen perspectieven uit de leefwereld en de wereld van professionals. Met deze kennis en expertise ondersteunen we gemeenten met: 

  1. Ontwikkeling interventies en aanpakken 

  2. Basis op orde: grip op radicalisering en extremisme  

  3. Evaluatie: werkt het en waar kan het worden verbeterd?  

  4. Trainingen: verbeteren inhoudelijke kennis en handelingsrepertoire professionals  

  5. Fenomeenanalyse: zicht op polarisatie, extremisme en maatschappelijke spanningen 

  6. Kennisuitwisseling: bouwen van sterke netwerken voor professionals die betrokken zijn bij de aanpak  

1. Ontwikkeling interventies, aanpakken en netwerken  

Samen met ministeries of gemeenten en eerstelijnsprofessionals ontwikkelen wij interventies, projecten en preventieve aanpakken van radicalisering en extremisme. 

Uitvoeren quickscan
Ontwerpen en toetsen mentorproject
Sleutelfigurennetwerk
Opzetten en coördineren netwerk
“De samenwerking leverde brede vakkundige en inspirerende expertise op, waardoor de samenwerking voor de gewenste processen nu sneller en soepeler verlopen.”
- Lien Notermans, lokaal netwerkregisseur gemeente Maastricht

2. Basis op orde: grip op radicalisering en extremisme

Het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland geeft aan dat zowel jihadistische netwerken als rechts- en links-extremistische groepen een aanhoudende dreiging vormen. Gemeenten houden hier rekening mee in hun lokale aanpak tegengaan van radicalisering en (gewelddadig) extremisme. Hoe zorgen zij ervoor dat de lokale aanpak goed kan inspelen op deze aanhoudende dreigingen? Hiervoor moet de basis van de aanpak volledig op orde zijn.

Wij ondersteunen gemeenten bij de slimme en effectieve inrichting van hun aanpak van radicalisering en extremisme, zodat die in de basis op orde is. Hierbij gebruiken wij de elementen uit de handreiking voor de lokale aanpak extremisme van de National Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid uit 2024 en onze eigen 20+ jaar ervaring op dit terrein. 

3. Evaluatie: werkt het en waar kan het worden verbeterd?

We evalueren projecten en interventies die te maken hebben met de preventie van radicalisering. Een evaluatie geeft relevante en concrete inzichten over wat wel en niet werkt, onder welke omstandigheden en waarom. Op basis van de uitkomst geven we praktische en direct toepasbare aanbevelingen voor doorontwikkeling. 

Evalueren gemeentelijke aanpak
Evalueren landelijke aanpak
Evalueren interventie
Ontwikkelen toolkit evidence based werken
“Met de geworven inzichten kunnen we de accenten in het beleid voor de komende jaren beter plaatsen en is er voldoende draagvlak gekweekt voor de uitvoering.”
- Josette Leijen, beleidsmedewerker Team Veiligheid Gemeente Venlo

4. Trainingen: verbeteren inhoudelijke kennis en handelingsrepertoire professionals  

Wij bieden trainingen aan voor verschillende type professionals en contexten. Bijvoorbeeld voor ambtenaren, bestuurders, jongerenwerkers, politie en leraren. Voorbeelden van (online) trainingen. Dat kan gaan over hoe je reageert op extremistische of polariserende uitingen als jongerenwerker, leraar of wijkagent. Over hoe je radicalisering of polarisatie door online complot theorieën kunt voorkomen. Of over hoe je slim samenwerkt in het tegengaan van radicalisering en gewelddadig extremisme of in het voorkomen van problematische polarisatie. uitkomst geven we praktische en direct toepasbare aanbevelingen voor doorontwikkeling. 

Weerbaarheidstraining
Workshops
Expertsessies
Polarisatie
Ontwikkelen trainingen op maat

5. Fenomeenanalyse: zicht op polarisatie, extremisme en maatschappelijke spanningen  

Wij kunnen gemeenten adviseren hoe zij hun lokale aanpak van radicalisering, (gewelddadig) extremisme en terrorisme kunnen actualiseren en daarmee goed inspelen op laatste ontwikkelingen. Het is dan van belang om goed zicht te hebben op de huidige fenomenen en problematieken. Uit het laatste Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland blijkt bijvoorbeeld dat de dreiging van o.a. rechts-extremisme, anti-overheidsdenken (soevereinen), complotdenken en links-extremisme toeneemt. In een fenomeenanalyse krijgen we gezamenlijk met professionals en ambtenaren een duidelijker beeld van wat er speelt in de gemeente. Wij doen dit altijd op transparante wijze en met in achtneming van de lokale context en gevoeligheden.  

6. Kennisuitwisseling: bouwen van sterke netwerken voor professionals die betrokken zijn bij de aanpak

Netwerkbijeenkomsten zijn een goed middel om ketenpartners in de aanpak van radicalisering en (gewelddadig) extremisme op lokaal of landelijk niveau bijeen te brengen. Wij adviseren bij de inhoudelijke opzet van de bijeenkomst en hebben een breed netwerk van inspirerende sprekers voor het programma. Wij denken met u mee over het doel en de invulling van de bijeenkomsten of workshops en kunnen de bijeenkomst voorzitten en begeleiden. Wij adviseren gemeenten ook bij het opzetten van een leernetwerk om samen met de ketenpartners met een reeks (2 á 3 per jaar) van gerichte netwerkbijeenkomsten de samenwerking en aanpak door te ontwikkelen.  

“Zoals altijd werden we door zeer kundige en ervaren professionals van RadarAdvies ondersteund. De gedrevenheid en maatschappelijke betrokkenheid wordt zeer gewaardeerd.”
- M. Pijnappels, Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering
Meer weten over onze preventieve aanpak? Bel of mail Fenna
Fenna Keijzer