De democratische rechtsorde beschermen en versterken

Aanpak

Een inherente kwetsbaarheid van de Nederlandse open samenleving is dat er risico’s zijn met betrekking tot veiligheid waar we mee hebben om te gaan. Hoe gaan we om met risico’s als polarisatie, radicalisering en extremisme? Hoe doe je dit als bestuurder? Het is diens taak om de democratische rechtsorde te beschutten en beschermen, maar ook om actief te reflecteren. Weet in ieder geval op tijd hoe je in woord en daad lokaal het goede voorbeeld kan geven.

Wim Klei
“Wat doe jij als bestuurder om inwoners te beschermen en de democratische rechtsorde te handhaven?”
- Wim Klei-Overklift Vaupel Kleyn, directeur en adviseur RadarAdvies

Sluit actief aan op de tijdsgeest

We streven een samenleving na waarin inwoners elkaar vertrouwen, zich verbonden voelen met elkaar, zich tolerant gedragen en waarin voldoende ruimte is voor idealen. Maar door maatschappelijke fenomenen als polarisatie, radicalisering en extremisme kunnen normen gaan schuiven. We worden met elkaar gedwongen tot een voortdurende herijking van de rechtstaat en de rechtsorde: waar besteden we meer en minder aandacht aan? Steeds opnieuw dient dit gesprek gevoerd te worden met als uitkomst aanpassingen en bijstellingen die aansluiten op de tijdgeest. 

Onderhoud de democratische rechtsorde

We moeten onze rechtsorde en rechtstaat steeds opnieuw toetsen en de implicaties ervan binnen teams en organisaties bespreken. Van het levend houden van dit gesprek gaat een preventieve werking uit. Op deze manier plegen we met elkaar onderhoud aan de rechtstaat en zijn we actief bezig om die te beschermen: wat zijn de spelregels en waarom zijn die zo belangrijk? 

Hanteer het 4G-werkmodel

Wij ondersteunen gemeenten met het uitdenken van een uitgebalanceerde combinatie van preventieve en repressieve maatregelen ter preventie van polarisatie en radicalisering die toegespitst zijn op de lokale situatie. We gebruiken 4 G’s als leidraad: 

1. Gezond opvoedklimaat en weerbaarheid
2. Gedragsverandering herkennen
3. Geleidelijk proces
4. Gezamenlijk beeld en aanpak

Onze rol

Onze rol bij radicaliseringsvraagstukken heeft zich de afgelopen 15 jaar bewezen door het oplossen van ingewikkelde kwesties met samenwerkingspartners. In het geval er onderzoek nodig is, gebeurt dit altijd volkomen transparant om het vertrouwen bij alle belanghebbenden niet te schaden. Voor onderzoek dat geheimhouding behoeft, verwijzen wij door naar de AIVD.

Onze manier van werken

We gaan altijd uit van lokaal maatwerk. Daarom starten wij iedere vraag met een gedegen verkenning van wat er situationeel speelt. 

Wij werken:

  1. iteratief: iedere stap geeft ons richting voor de volgende stap

  2. via de voor- en door aanpak: we betrekken waar mogelijk de doelgroep 

  3. vanuit vertrouwen en gaan uit van het goede dat (ook) in ieder mens huist

  4. volgens de grondwet en die is altijd ons richtsnoer, de waarden van de rechtstaat streven we na

Voorbeeldopdrachten

Gezond opvoedklimaat:

  • Opdrachtgever: gemeente Bergen op Zoom.

    Opdracht: ondersteuning bij inrichting stevige lokale teams.

Gedragsverandering herkennen:

  • Opdrachtgever: tientallen gemeenten.

    Opdracht: trainingen herkennen en signaleren polarisatie.

Gezamenlijk beeld en aanpak:

  • Opdrachtgever: gemeente Staphorst.

    Opdracht: onderzoek Staphorst verloop intocht Sinterklaas.

Kunnen we helpen? Laat het Mirte weten. Bel of mail Mirte
Mirte Loeffen