Kennissessie Jeugd en Veiligheid: blijf met elke jongere in contact
Een diverse groep van 50 professionals uit het domein Jeugd en Veiligheid gingen donderdag 20 maart 2025 met elkaar in gesprek in een informele setting in Utrecht. Kernvraag: hoe werken we beter samen met en voor jongeren die op het verkeerde pad (dreigen te) raken? Jeugdwerkers, agenten, veiligheidsregisseurs, gebiedscoördinatoren, beleidsadviseurs én jongeren die vanuit eigen ervaring spraken, wisselden ervaringen uit over meidenwerk, online criminaliteit en integraal samenwerken.

Young Perspectives aan het woord
Ervaringsdeskundigen Suleyman en April trapten de middag af. Ze werden geïnterviewd door spoken word artiest Ivan Words van stichting Young Perspectives (YOPE) over hun reis door de rechtsgang, ervaringen met geslotenheid (detentie, jeugdzorg en kleinschalige opvang), de rol van jeugd- en veiligheidsprofessionals daarbij en over waar zij vandaag de dag staan. Suleyman en April sloten het interactieve gesprek à la College Tour af met hun advies aan iedereen die met jongeren werkt:

“BLIJF in contact met jongeren die het moeilijk hebben. Ook al is je caseload groot, check altijd ff in. Al is het maar twee minuten. Dat moet toch kunnen?”- Suleyman, ervaringsdeskundige en expert jongerenwerk

“BLIJF. Ga niet even ergens een jaar met jongeren werken en dan weer op zoek naar een nieuwe baan als het even lastig wordt. Dat doet jongeren géén goed. Dit is zó zonde voor het opbouwen van een vertrouwensband.”- April, ervaringsdeskundige en expert jongerenwerk
Ja, een systeemprobleem. Maar ook onze verantwoordelijkheid.
De reactie van een aanwezige regisseur persoonsgerichte aanpak op de persoonlijke ervaringen van Suleyman en April: “Helaas zijn deze verhalen geen uitzonderingen. Het is een systeemprobleem. Ja, er zijn wachtlijsten. En ja, de Jeugdbescherming Regio Amsterdam kampt met een te hoge caseload. Er is meer kwalitatieve aandacht nodig. Ik denk dat de te hoge caseload maakt dat je geen ruimte hebt om breed te kijken, dus ga je ‘kokeren’. Laten we ons hiervan bewust zijn en het als gezamenlijke opgave zien om jongeren een positieve toekomst te bieden. Daarbij is het ook belangrijk om als professional altijd open en transparant te zijn over of wat wij wel en niet voor jongeren kunnen betekenen.”
3 workshops: online leefwereld, samenwerken en meidenwerk
Tijdens 3 workshops wisselden professionals in jeugd en veiligheid perspectieven en ervaringen met elkaar uit. Adviseurs van RadarAdvies trapten elke workshop af met een introductie over het specifieke thema. We presenteerden de uitkomsten van verschillende onderzoeken en inzichten uit opdrachten voor publieke en maatschappelijke organisaties op lokaal en landelijk niveau.
Benieuwd naar onze visie en aanbevelingen op het gebied van meidenwerk, de online leefwereld en integraal samenwerken?
Download onze whitepapers:
Navigeren in de online leefwereld van jongeren, richtlijnen voor jeugdprofessionals
Samenwerken rondom jeugd en veiligheid: doe het niet alleen en doe het goed
Workshop online leefwereld
Hoe navigeer je als professional in online omgevingen van jongeren en hoe ga je om met wat je ontdekt? Deelantwoord: onderzoek in elk geval de uitdagingen en kansen in de digitale wereld van jongeren.


“Het snelste geluid is het geluid van de straat. Dáár moet je zijn. Maak meteen factsheets en deel deze bijvoorbeeld op scholen.”- Jean-Willy Mapinga, jongerenwerker AM-Supportteam gemeente Arnhem

“We kunnen niet om de online leefwereld heen werken. Als ik eerlijk ben, lopen we vaak achter de feiten aan, omdat er online zo snel zoveel verandert.”- Natalia Pereira Domingues da Silva, projectleider jeugd en veiligheid gemeente Amsterdam
“Online criminaliteit is niet te stoppen. Het netwerk is zo groot, criminelen vinden altijd wel weer een nieuw slachtoffer.”- Jongere Bahwah
Razendsnelle fenomenen
Aan de hand van een gesprek van Eric Ariëns van RadarAdvies met jongere Bahwah spraken de workshopdeelnemers over hoe jongeren in aanraking komen met online criminaliteit en hoe professionals dit vóór kunnen zijn. Beleidsmedewerkers en jongerenwerkers proberen nieuwe online fenomenen op tijd te signaleren, maar de fenomenen volgen elkaar zo snel op dat aanpakken te laat worden ontwikkeld. Bovendien is er vaak sprake van handelingsverlegenheid bij jongerenwerkers.
Belang vertrouwensband
“Zonde”, zegt een jongerenwerker. “Hier liggen veel kansen voor jongerenwerkers om jongeren nog op het goede pad te krijgen of houden. We kunnen jongeren helpen door niet meteen met strafmaatregelen te komen. We moeten hen eerst laten weten dat er andere opties zijn. Help jongeren die in online criminaliteit zitten eerst uit de criminaliteit te komen. Schiet niet meteen in veroordeling. Werk aan een vertrouwensband. Daar hebben we op lange termijn veel meer aan.”
Bovendien wordt er toch niet altijd iets met een melding van online criminaliteit gedaan, benadrukt een jongere vanuit ervaring: “En ook al wordt er wel werk gemaakt van een melding, dan zoeken criminelen wel weer een nieuwe jongere van de straat om voor hen te laten werken. Online criminaliteit is niet te stoppen.”
Voorbeeld online preventie Arnhem: Youth Cyber Team
Het Youth Cyber Team richt zich op het vergroten van de cyberweerbaarheid van jongeren uit twee wijken in Arnhem waar veel kwetsbare gezinnen wonen. Jongeren worden daar vaak geronseld als geldezels en verleid tot cybercriminaliteit. Onder leiding van de gemeente en in samenwerking met lokale organisaties, wordt het Youth Cyber Team gevormd.
Meer informatie lees je op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
Workshop integraal samenwerken
Hoe werken professionals jeugd en veiligheid in de dagelijkse praktijk beter samen? Deelantwoord: weet elkaar te vinden.




“Op papier zie ik ‘maar’ 20 zaken. Terwijl ik op straat 200 jongeren in m’n handen heb gehad.”- Christian Verbaandert, politieagent gemeente Tilburg

“We moeten dezelfde taal spreken. De burgemeester, wethouders, beleidsmedewerkers en uitvoeringsprofessionals.”- Simone Butler Jacobs, regisseur persoonsgerichte aanpak gemeente Amsterdam
“Jongeren leven van dag tot dag. Wij moeten jongeren laten zien dat het wél de moeite waard is om aan je toekomst te denken.”- Kareem Wahby, jongerenwerker
Rennen we niet te hard? Reflecteren we voldoende op ons handelen en onze aanpak? Vragen die werden besproken tijdens het kringgesprek tussen professionals over beter samenwerken. Eén oplossing waar iedereen het over eens was: één persoon de coördinator laten zijn van een lokale jongerenaanpak. Iemand die zowel de straatrealiteit als beleidsplannen kent. Iemand met goede connecties en communicatieve vaardigheden. Iemand die snel kan schakelen op basis van een helder beeld van de situatie.
Voorbeeld preventie jeugdcriminaliteit Lelystad-Oost
In Lelystad-Oost werken gemeente en partners vanuit zorg, welzijn en veiligheid samen aan de preventie van jeugdcriminaliteit. De gemeente organiseert leerbijeenkomsten waarin betrokken partijen elkaar ontmoeten en meer leren over elkaars werkzaamheden, in welk leefgebied zij actief zijn en welke visie zij hebben. Tijdens de leerbijeenkomsten wisselen ze ervaringen uit, reflecteren ze op hun eigen handelen en bespreken ze de complexiteit van preventief werken.
Meer informatie lees je op de website van Samen Lelystad-Oost.
Workshop Meidenwerk en meiden in de criminaliteit
Hoe ga je als professional om met meiden die actief zijn (geweest), of dreigen te raken in criminele omgevingen? Deelantwoord: verdiep je in ieder geval in de specifieke problematiek rondom meidencriminaliteit en effectieve aanpakken binnen het meidenwerk.



“Ik zie steeds vaker dat groepen meiden elkaar in elkaar slaan. Meidencriminaliteit wordt mijns inziens in ieder geval steeds zichtbaarder.”- Schooldirecteur
“Je ziet door de achterstand in casussen bij de politie dat zaken niet worden opgepakt. Ik vraag me af of het vaker voorkomt of dat er vaker gesignaleerd wordt.”- Politieagent
“Meiden zijn veel gehaaider in buiten schot blijven.”- Jongerenwerker
Aan de hand van een aantal stellingen spraken ervaringsdeskundigen met professionals over het ogenschijnlijk groeiende aandeel van meiden in de criminaliteit. Ogenschijnlijk, want: raken er echt steeds meer meiden in de criminaliteit of hebben we ons te lang gefocust op jongens? Is het niet vooral die verschuiving van aandacht die het doet lijken alsof er meer meiden in de criminaliteit raken? Eén van de conclusies tijdens deze workshop: er is meer langdurig onderzoek naar meidencriminaliteit nodig om inzicht te krijgen in onder andere de beweegredenen om het criminele pad op te gaan.
Voorbeeld genderspecifieke werk Amsterdam: ROSA-aanpak
Een beleidsadviseur van gemeente Amsterdam noemt de ROSA-aanpak van de gemeente. Dit is een aanpak voor jonge vrouwen in de leeftijd van 13 tot 27 jaar die te maken hebben gehad met (herhaald) seksueel geweld en waarbij sprake is van complexe casuïstiek. Deze aanpak bestaat uit:
Netwerkaanpak in de stadsdelen
Persoonsgerichte aanpak voor persoonsgerichte regie vanuit het Actiecentrum Veiligheid en Zorg (AcVZ). Dit is een netwerkorganisatie die gespecialiseerd is in regievoering in de meest complexe casuïstiek op het snijvlak van veiligheid, zorg en sociaal domein.
Meer informatie vind je in deze flyer van de gemeente Amsterdam.
Voorbeeldopdrachten RadarAdvies
Opdrachtgever: Stichting DOCK.
Opdracht: professionalisering van de aanpak voor het jongerenwerk (inclusief meidenwerkers) gericht op intensieve trajecten, veelal met veiligheidscomponent.Opdrachtgever: gemeente Oisterwijk.
Opdracht: evaluatie en advies m.b.t. het lokale jongerenwerk (inclusief meidenwerk en samenwerking met andere domeinen zoals zorg, onderwijs en veiligheid).Opdrachtgever: drie gemeenten in de randstad.
Opdracht: organiseren werksessie rondom rivaliserende jeugdbendes en drill rap.Opdrachtgever: gemeente Lelystad.
Opdracht: jongerenwerk in verhalen. De betekenis van jongerenwerkers binnen Preventie met Gezag.
Op de hoogte blijven van onze kennissessies?
Wij vinden het noodzakelijk om verschillende partijen beter te laten samenwerken om zo maatwerkoplossingen te (kunnen) bieden die aansluiten bij specifieke behoeften. We benadrukken het belang van de betrokkenheid van jongeren en hun omgeving in het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. Daarom organiseren we regelmatig experttafels en kennissessies, zodat we van elkaar leren, samen reflecteren en rijker worden van elkaars kennis, ervaring en best practices.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven: