Kennissessie Jeugd en Veiligheid: 20 maart
Op donderdag 20 maart 2025 focussen we ons tijdens de Kennissessie Jeugd en Veiligheid in Utrecht op de rol van de professional en het faciliteren van dialoog tussen professionals, beleidsmakers en jongeren die te maken hebben (gehad) met onveilig en crimineel gedrag. Inschrijven is niet meer mogelijk.


“Met de juiste inzichten en best practices kunnen we samen bouwen aan een veiligere en veerkrachtigere toekomst voor onze jeugd!”- Ferdinand Oort, adviseur RadarAdvies
Laten we het hebben over maatwerkoplossingen
Het is belangrijk om een veilige en ondersteunende omgeving voor jongeren te creëren door een geïntegreerde aanpak te ontwikkelen die zowel preventieve als repressieve maatregelen omvat. Wij weten uit ervaring dat het essentieel is om verschillende partijen, zoals gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties, goed samen te laten werken om maatwerkoplossingen te bieden die aansluiten bij specifieke behoeften. Daarnaast benadrukken wij het belang van innovatie, digitalisering en betrokkenheid van jongeren en hun omgeving in het ontwikkelen en uitvoeren van beleid dat is gericht op positieve jeugdontwikkeling en het terugdringen van jeugdcriminaliteit.
Voor wie?
Deze sessie is bedoeld voor professionals binnen het jeugd- en veiligheidsdomein van gemeenten en/of regio’s en de samenwerkingspartners.
Wat gaan we doen?
We houden een interactieve gespreksessie in de stijl van College Tour waarin jongeren met detentie-ervaring worden geïnterviewd:
College tour met de jonge experts van Young Perspectives (YOPE)
De Experts van YOPE brengen je dicht bij de leefwereld van jongeren tijdens en na detentie. Ze zetten hun eigen ervaringen en ideeën in om samen met professionals de weg naar een beter jeugdrecht- en zorgsysteem te bevorderen. In deze College tour workshop gaat YOPE-trainer Ivan Bjorn Cameron in gesprek met de jonge experts van Young Perspectives. Een open gesprek over de reis van jongeren door de rechtsgang, ervaringen met geslotenheid en over waar zij vandaag de dag staan. De jongeren zullen delen waar zij als kind mee hebben geworsteld, waar het voor hen is misgegaan en hoe zij betrokken zijn geraakt in de criminaliteit. Ook zullen er thema's worden aangestipt zoals de online leefwereld en het belang van meidenwerk. De workshop is een unieke ontmoeting om met de jonge ervaringskundigen van perspectief te wisselen en te reflecteren hoe deze verhalen een verschil kunnen maken.
We delen onze praktijkervaringen en gaan in in 3 inhoudelijke workshops aan de slag:
1. De online leefwereld van jongeren en cybercrime
Hoe navigeer ik als professional in online omgevingen van jongeren en wat doe ik met wat ik ontdek?
Ontdek de uitdagingen en kansen in de digitale wereld van jongeren.
Lees hier alvast meer over dit onderwerp en download de whitepaper: Navigeren in de online leefwereld van jongeren.
2. Meidencriminaliteit en meidenwerk
Hoe ga ik om met meiden die actief zijn (geweest), of dreigen te raken in criminele omgevingen?
Verdiep je in de specifieke problematiek rondom meidencriminaliteit en effectieve aanpakken binnen het meidenwerk.
Lees hier alvast meer over dit onderwerp en download de whitepaper: Steeds meer meiden in de criminaliteit: pak preventie door middel van meidenwerk seksespecifiek aan.
3. Slim samenwerken tussen professionals van jeugd en veiligheid in de dagelijkse praktijk
Hoe kunnen professionals optimaal samenwerken in de praktijk?
Leer hoe samenwerking tussen verschillende professionals kan bijdragen aan een veiligere omgeving voor jongeren.
Lees hier alvast meer over dit ondewerp en download de whitepaper:
Samenwerken rondom jeugd en veiligheid: doe het niet alleen en doe het goed.
Let op: de inschrijving is gesloten!
Door inzichten en best practices met elkaar te delen, ontstaat een dieper begrip van de noodzaak en voordelen van een integrale aanpak waarin een combinatie van preventie, repressie en maatwerk centraal staan. Bovendien leidt ontmoeting tussen professionals met verschillende perspectieven (gemeenten, scholen, uitvoeringspartners) veelal tot nieuwe partners en netwerken, nieuwe ideeën of een bredere steun voor goede voorstellen rondom wisselende inhoudelijke thema’s die we gezamenlijk bepalen.
De officiële inschrijving is gesloten, maar misschien is er nog een plekje voor je vrij. Ben je geïnteresseerd, mail dan direct naar Anna: a.deems@radaradvies.nl