Komen er in uw gemeente ook steeds meer mensen met midden- en hoge inkomens die kampen met schulden aan de balie? Mensen met een baan, een koopwoning én schulden? Deze ‘nieuwe’ doelgroep vraagt om aandacht en een passende aanpak.
Situatie
Familie de RuijterMaikel Ruijter werkt als teamleider bij een postbedrijf. Hij is getrouwd met Sanne, heeft 2 kinderen en een koopwoning. Zijn vrouw is zzp’er zonder een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Sanne was 8 maanden ziek en kon tijdens deze periode niet werken. Er kwam tijdelijk minder geld binnen, waardoor er schulden ontstonden. Inmiddels werkt Sanne weer, maar de schulden blijven. Ondanks alle bezuinigingen blijven ze achter de feiten aanlopen en blijven de brieven van incassobureaus binnenkomen. Dus kloppen ze aan bij hun gemeente voor hulp.
Probleem
Binnen de grenzen van een beleidskader helpenVoor gemeenten kan het een grote uitdaging zijn om binnen de huidige beleidskaders een gezin als dat van Maikel te helpen. Lukt het jouw gemeente om perspectief te bieden op een schuldenvrij bestaan?
Misschien is het huidige beleid niet toereikend voor deze groep werkende armen. Regelingen, zoals energiecompensatie, zijn er meestal alleen voor mensen die maximaal 130% van het minimumloon verdienen. En: er wordt (bijna) overal gekeken naar het bruto jaarinkomen, niet naar het daadwerkelijk besteedbaar inkomen.
Welke stappen zet jouw gemeente voor deze nieuwe doelgroep? Armoederegelingen? Inkomensvoorzieningen? Schuldpreventie, schuldhulpverlening of alles samen?
Inzicht
Wij hebben het zelf meegemaaktLeontine Vreeke komt uit een gezin van een alleenstaande moeder met 5 kinderen. Ze moesten zien rond te komen van de bijstand. Leontine heeft nu zelf een goed inkomen, maar had met dit inkomen ook schulden door de plotselinge verhoging van haar energierekening. Hier schreef ze een artikel over: Ik was te rijk voor schuldhulpverlening.
“Op basis van mijn bruto-inkomen kwam ik nergens voor in aanmerking.”- Leontine Vreeke, adviseur RadarAdvies
We snappen ook beleidsmedewerkers
RadarAdvies begrijpt niet alleen de situatie van werkende armen, maar ook die van beleidsmedewerkers. We snappen met welke morele afwegingen zij worstelen. Als beleidsmedewerker moet je bijvoorbeeld kunnen verantwoorden dat er gemeenschapsgeld naar iemand met een koopwoning gaat. Dat lukt als uitvoeringsmedewerkers met de juiste grondhouding en vooroordeelvrij gaan werken.
Oplossing
Een nieuw beleidskader en praktisch planSamen kunnen we een nieuw beleidskader opstellen en een nieuwe manier van werken introduceren die beter passen bij deze nieuwe hulpvragers. Afhankelijk van uw vraag, maken we een praktisch plan van aanpak. Bijvoorbeeld:
Stap 1
Praktijkvoorbeelden delen uit andere gemeenten.
Ervaringsdeskundigen uit uw gemeente inzetten.
Medewerkers bewust maken van hun grondhouding richting mensen met schulden.
Stap 2
Het maken van een scan van de lokale situatie.
Adviseren vanuit ervaring en mogelijkheden voor een nieuw beleidskader. Deze kunnen we opstellen als dat nodig is.
Nieuwe werkinstructies maken voor uitvoeringsambtenaren.
Stap 3
Trainingen geven aan ambtenaren in het leveren van maatwerk.
Trainingen geven aan leidinggevenden om te beoordelen op duurzame uitkomsten.