Ontwikkel stevige lokale teams met toekomstproof aanpak

Aanpak

Lokale teams moeten veel. En daar komen de veranderingen nog bij die voortkomen uit de ambitieuze plannen van het Rijk om de jeugdbeschermingsketen beter te gaan organiseren. Iedere gemeente moet een stevig lokaal team hebben om in samenwerking met regionale veiligheidsteams complexe veiligheidscasuïstiek op te pakken. Ondertussen blijven de wachtlijsten groeien. En er ligt al zoveel werk. Maak daarom eerst een doordachte aanpak die jouw team wél toekomstproof maakt.

Situatie

Knelpunten toekomstscenario

Een van de landelijke ontwikkelingen die vraagt om een stevig lokaal team is het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Dit programma richt zich op een eenvoudigere, gezinsgerichte aanpak die transparantie, rechtsbescherming en verbetering omarmt. We zien de potentie van het toekomstscenario, maar ook de knelpunten. Het scenario gaat ervan uit dat de lokale teams in ieder geval in staat zijn om:

  • passende hulp te bieden

  • vroegtijdig signalen van onveiligheid op te pakken

  • door te verwijzen en de regie te voeren over de casus

Probleem

Geen tijd en ruimte

Het versterken van de lokale teams is een cruciale voorwaarde om het toekomstscenario te laten slagen. Maar in de praktijk zien we dat veel lokale teams nog niet zo ver zijn. Want zij hebben te maken met hoge werkdruk, personeelsverloop, gebrek aan tijd en ruimte voor leren en ontwikkelen, en onvoldoende afstemming en samenwerking met partners in de keten en het netwerk.

Om te kunnen groeien in het zoeken naar oplossingen, in bijvoorbeeld de sociale basis of in collectief aanbod, zijn tijd en ruimte voor de uitvoeringsprofessional cruciaal. Ruimte om te leren en reflecteren. Dit is vaak precies wat in pilots en proeftuinen goed gaat, maar waar zorgen leven als dit opgeschaald moet worden.

Aanpak

Maatwerk

Willen we de kracht van lokale teams benutten, dan moeten we het fundament met een aantal bouwstenen versterken. Maar verwacht geen one-size-fits-all-oplossing. Want elke gemeente heeft zijn eigen context, uitdagingen en mogelijkheden. Daarom bieden wij maatwerktrajecten aan, waarbij we samen met de gemeente kijken naar:

  • De opdracht: wat is de visie, ambitie en doelstelling van de gemeente voor het lokale team? Wat wordt er van het team verwacht en hoe wordt dit gemonitord en geëvalueerd?

  • De inrichting: hoe is het lokale team samengesteld, georganiseerd en gefinancierd? Welke taken, rollen en verantwoordelijkheden heeft het team en hoe worden deze verdeeld?

  • De uitvoering: hoe werkt het lokale team in de praktijk? Hoe gaat het team om met de vraag en het aanbod van hulpverlening, de afstemming en samenwerking met andere partijen en de kwaliteit en veiligheid van de dienstverlening?

  • De cultuur: wat zijn de normen, waarden en overtuigingen die het gedrag van het team beïnvloeden? Hoe wordt er omgegaan met feedback, leren en verbeteren en innovatie?

Daarna: 

  1. maken we een analyse van de huidige- en de gewenste situatie.

  2. stellen we een plan van aanpak op waarin we concrete acties, mijlpalen en indicatoren vastleggen om naar de gewenste situatie toe te werken.

  3. betrekken we alle stakeholders, zowel binnen als buiten het team, om draagvlak en eigenaarschap te creëren.

  4. ondersteunen we de implementatie van het plan van aanpak met advies, training, intervisie en procesbegeleiding.

  5. evalueren we de voortgang en de resultaten.

  6. sturen we bij waar nodig.

Waar kunnen we jouw team mee helpen? Bel of mail Christiaan
christiaan-baillieux

Praktijk

Onze ervaring

Wij kennen de praktijk van de uitvoerende professionals en weten welke randvoorwaarden nodig zijn om het werk goed te kunnen doen. En natuurlijk volgen wij de landelijke ontwikkelingen op de voet. We weten hoe gemeenten hierop kunnen voorsorteren.

We ondersteunen onze opdrachtgevers met:

  • strategieontwikkeling

  • inrichtingsvraagstukken

  • organiseren samenwerking

Voorbeeldopdrachten

  • Opdrachtgever: Regio Hart van Brabant (2024)

    Opdracht: Ontwikkeling bouwstenen voor stevige lokale teams

  • Opdrachtgever: gemeente Bergen op Zoom (2024)

    Opdracht: Verkenning transformatie en grip op kosten sociaal domein

Geschreven of gemaakt door